Inför resan till Costa Rica

Costa Rica har börjat ta fart som en mycket populär destination både för svenskar och andra nationaliteter. Denna regnskogens pärla är en mystisk blandning av indianskt och karibiskt och har samtidigt många europeiska inslag. Den som vill resa till Costa Rica gör bäst i att göra det under torrperioden mellan december och april då solen alltid visar sig men har man dock inget emot regn och vått så kan även regnperioden under resten av året vara trevlig att vistas i.

Det finns otaliga saker som ska planeras innan man ger sig av till en så långväga destination som Costa Rica och även om du skulle vara en person som leds av impulser, finns det ändå några viktiga tips som du bör ta fasta på innan du sätter dig på planet. Här kommer en grundlig guide om vad du bör tänka på innan du sätter din fot i Centralamerikas populäraste land.

Sjukvård och vaccinationer

För det första handlar det om vilken typ av person du är samt var och hur du vistas i landet. Malaria är en sjukdom som kan angripa dig men är du inte i regnskogen varje dag så är risken liten. Både denguefeber och zikavirus-infektion är förekommande så det bästa du kan göra är att ta med dig myggstift och alltid ha fläkt eller luftkonditionering på i hotellet om nätterna.
Sjukvården i Costa Rica är dyr och håller faktiskt ganska hög standard om man har en privat sjukförsäkring. Dock kan man ibland få vänta länge på sin tur och det händer att man ändå måste betala för besöket kontant i förväg, trots sjukförsäkringen.
Du bör vaccinera dig mot både hepatit A och B. Har du varit i länder innan inresan som har gula febern, så bör du även vaccinera dig mot den. Ska du stanna mer än tre veckor och vill leva på landsbygden och livnära dig på enkla matställen bör även vaccination mot tyfoid göras.
Tänk på att alltid skydda dig mot HIV och andra sexuellt överförbara sjukdomar då dessa florerar friskt i Costa Rica.

Mat och dryck

Costa Ricas mat är gudomlig och en blandning av kreolskt och europeiskt. Det finns fantastiskt god kryddstark mat för den som önskar, men naturligtvis också mildare kryddning om man inte är så förtjust i hetta. Kranvattnet i landet är till största delen drickbart men du bör ändå dricka vattnet ur obrutna buteljflaskor för att vara på den säkra sidan. Undvik råa skaldjur samt fisk och se till att all mat är ordentligt genomstekt/kokt innan du äter.

Costa Rica som resmål

Badsäkerhet

Till Costa Rica åker den större delen för att bada och surfa men eftersom det förekommer en hel del djur i vattnet samt underströmmar, så bör du bada så säkert som möjligt. Respektera flaggor vid stranden, bada inte ensam på avlägsna platser, ha badskor på dig och gå aldrig i vattnet om du är alkoholpåverkad.

Inresa

För att ta sig in i Costa Rica behövs inget visum om resan sträcker sig under 90 dagar. Ditt pass måste dock vara giltigt minst 6 månader efter inresans datum. Se till att alltid kunna visa upp returbiljett på flygplatsen. En flygskatt tillkommer när man lämnar flygplasten ($29 per person) såvida inte flygbolagen har bakat in den i biljettpriset.

Ta sig runt

Costa Rica har mycket dåliga vägar och därför kan resor ta lång tid. Mellan populära turistmål går shuttles men annars kan du ta billiga lokalbussar. Undvik pirattaxibilar, de officiella taxibilarna är röda. Kolla alltid att taxametern är påslagen innan du åker iväg.

Ha alltid kontanter att betala med! Även amerikanska dollar är godtagbara.